3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Bronx Tale, A
Gangsterbossen i Bronx-kvarteret tager en lille dreng i lære, meget mod faderens vilje.
FANTASIFULD GANGSTER-BERETNING
Vellykket karakteristik af gangstermiljøet i bydelen Bronx i New York. Robert De Niro får samtidig sin instruktørdebut, og da han selv er opvokset i netop Bronx, kan man da sige, at han er 'kvalificeret'.

En lille Bronx-familie bor tæt op af kvarterets gangster-værtshus. Faderen Lorenzo er buschauffør, og han sørger for at køre sin 9-årige søn Calogero lige til døren efter skole.

Fascination af gangsteren
Calogero er dybt fascineret af byens gangsterkonge Sonny, men Sonny værdiger aldrig knægten et blik. Indtil en dag, hvor Calogero overværer en skudduel på åben gade. Det er Sonny, der skyder, og bagefter ser han Calogero længe i øjnene.

Varmt venskab
Da politiet lidt efter beder Calogero om at identificere morderen nede på gaden, har Calogero allerede besluttet sig for, at han ikke vil sladre. Det bliver starten på et varmt venskab, og Sonny tager Calogero til sig, som var han hans egen søn. Til stor fortrydelse for Lorenzo, der ikke vil have, at hans søn ender som gangster.

Men det bliver heller ikke tilfældet. Calogero fylder efterhånden 17 år, og har været nær ven med Sonny i årevis, men han er ikke blevet infiltreret i miljøet på samme måde, som vi ser det i Martin Scorseses Goodfellas (1990).

Troværdigt spil
En film, De Niro i øvrigt har hentet meget inspiration fra. Calogero spilles uimodståeligt i begge aldre. Han er meget troværdig og ikke på noget tidspunkt hverken over- eller underspillet.

Fin personinstruktion
Det tyder på en fin personinstruktion af De Niro. Chazz Palminteri spiller stærkt i rollen som Sonny. Palminteri skrev også filmens manuskript. Robert De Niros egen rolle er lille og uden de helt store nuancer.

Tempofyldt fortælling
Det er en tempofyldt fortælling, der hele tiden tillader små sidehistorier at presse på og bidrage med humor og fantasifuldhed.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Bronx Tale, A

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1993, USA, Drama, 116 min
Dansk titel: Bronx Tale, A - Gangsterens lærling
Instr: Robert De Niro Prod: Robert De Niro, Jane Rosenthal, Jon Kilik  Baseret på: Chazz Palminteri  Foto: Reynaldo Villalobos  Klip: David Ray, R.Q. Lovett  Mus: Butch Barbella  
Medvirkende:
Lilo Brancato (Calogero Anello - Age 17)
Francis Capra (Calogero - Age 9)
Chazz Palminteri (Sonny)
Robert De Niro (Lorenzo Anello)
Joe Pesci (Carmine)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.