3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Breakdown
Et ægtepar skilles ad af en velorganiseret bande, der ikke har i sinde at løsne grebet, før de har set penge. Men husbond stritter imod.
KONSTANT KNALD PÅ ALLE KEDLER
"Breakdown" er en film med fart og konstant spænding - konstant nervepirrende effektiv spænding vel at mærke - en film med idé og perspektiv, en film med fremragende skuespil fortalt i vidunderlige billeder.

Ad øde veje
Jeff er på vej fra Boston ad de lange, øde vejstrækninger til San Diego sammen med sin kone Amy. Men pludselig går deres helt nye Jeep i stå. Heldigvis kommer en lastbil snart forbi, og Amy kører med chaufføren til nærmeste café for at ringe efter hjælp.

Panikken breder sig
Da hun ikke er kommet tilbage til Jeep’en som aftalt, begynder Jeff at undre sig, men han finder fejlen ved bilen og kører til det sted, det var meningen, hans kone skulle befinde sig. Der er hun imidlertid ikke, og Jeff begynder at blive panisk.

Fortvivlet og angst
Men rigtig panisk bliver han først, da han atter støder ind i lastbilschaufføren igen, og denne nu påstår, at han aldrig før har set Jeff. Nu står Jeff på fuldstændig bar bund, fortvivlet og angst.

Raffineret kidnapning
Angsten og panikken forstærker hans handlekraft, og snart begynder brikkerne at falde på plads i et absurd, næsten ulæggeligt puslespil, der kræver blod, sved og tårer. Der er tale om en temmelig raffineret kidnapning.

Knald på samtlige minutter
Der er knald på samtlige minutter af Jonathan Mostows film, og 93 minutter føles som små tyve minutter i selskab med Kurt Russell i betagende amerikanske landskaber. Det er en teknisk gennemført thriller med fuldt igennem troværdige effekter. At alt i manuskriptet ikke er troværdigt er så til gengæld til at leve med.

Flotte præstationer
Kurt Russell spiller flot i rollen som den ødelagte, angste men dybt rasende Jeff, der har alle odds absolut imod sig og alligevel kæmper med flere mænds styrke for at komme ud af sit livs værste mareridt.

Hovedskurken spilles eminent af J.T. Walsh. Basil Poledouris' musik er bastant og smuk på en gang i en tilpas afdæmpet form. Glødende klippeteknik.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Breakdown

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1997, USA, Thriller, 93 min
Dansk titel: Breakdown - det kunne ske for dig
Instr: Jonathan Mostow Prod: Martha De Laurentiis, Dino De Laurentiis  Manus: Jonathan Mostow, Sam Montgomery  Foto: Doug Milsome  Klip: Oplysninger Mangler  Mus: Basil Poledouris  
Medvirkende:
Kurt Russell (Jeff Taylor)
J.T. Walsh (Red Barr/'Warren')
Kathleen Quinlan (Amy Taylor)
Rex Linn (Sheriff Boyd)
M.C. Gainey (Earl)
Jack Noseworthy (Billy)
Ritch Brinkley (Al)
Steve Waddington (Cowboy in Bank)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.