Nightcrawler (2014)

    En mentalt forstyrret ung mand ser mulighederne i at opsøge storbyens kriminalitet med et kamera for at score kassen.


    MØRKE I SVØB

    Denne storbythriller har gode kort på hånden: kraftfulde skuespillere, masser af skummel nattespænding og potente biler.

    Fire af otte cylindre
    "Nightcrawler" er i store træk en thriller, der kun udnytter fire af sine otte cylindre. Historien har elementer af mørk elegance, der kommer krybende med natten, men desværre bliver det ved de enkelte elementer. Helheden er mere tåget og vanskelig at forlige sig med.

    Fuldtidskriminel i L.A.
    Louis Bloom er fuldtidskriminel i Los Angeles, da han pludselig ser muligheden i at gøre karriere som feltfotograf for tv. Nærmere bestemt, han starter fra bunden og får nogle heldige skud i kassen, og snart tjener han gode penge på sine optagelser.

    En forskruet hjerne
    De ting, han optager på video, er ikke for tøsedrenge. Det er storbyens kriminalitet - dén der sælger godt og bliver tophistorier på nyhedskanalen. Efterhånden stiger denne mærkelige beskæftigelse Louis til hovedet, og det er et problem, da han i forvejen er svært forskruet.

    Nattelivets adrenalin
    Filmen lykkes i de stærkeste scener med at udnytte nattelivets adrenalin, men historien bliver efterhånden for vanvittig, og begivenhederne tiltagende overdrevne og usandsynlige.

    Sprød V8-klang
    Der er sprød V8-klang fra Blooms potente bil, men ellers er meget af filmen præget af en lovlig sød tand for underlægningsmusik, hvilket tynger oplevelsen yderligere. Lydbilledet fjerner også noget af fokus på den potentielt men ikke ideelt udnyttede nervepirrende historie.

    Nuancerne drukner
    Jake Gyllenhaal tilfører den dominerende hovedrolle en pæn portion troværdig vanvid, men historien lægger for mange lag på rollen, og nuancerne drukner. Til gengæld leverer Rene Russo en meget stærk præstation som nyhedschefen, Nina.



    Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2014, USA, Thriller, Krimi, 117 min.

    Dansk titel: Nightcrawler
    Instr: Dan Gilroy Prod: Jennifer Fox, Tony Gilroy, Jake Gyllenhaal, David Lancaster Manus: Dan Gilroy Foto: Robert Elswit Klip: John Gilroy Mus: James Newton Howard
    Priser
    • AAN - Bedste manuskript
    • GG-N - Bedste skuespiller (Gyllenhaal)