Earthquake (1974)

    Los Angeles lægges i ruiner efter et meget kraftigt jordskælv. Nu må amerikanerne stå sammen i den svære tid.


    BÆVRENDE STORBY

    Tematisk beslægtede 70’er-film:

    Airport (1970)
    The Poseidon Adventure (1972)
    Earthquake (1974)
    The Towering Inferno (1974)

    The Hindenburg (1975)

    Beyond the Poseidon Adventure (1979)

     

    Urklassisk amerikansk 70’er-katastrofefilm, der dyrker sine klichéer til perfektion – og som sådan indebærer en vis charme.

    Storby i ruiner
    Los Angeles oplever alle tiders kraftigste jordskælv, og byen står snart i ruiner. Oven i alt dette hænger truslen om, at en dæmning skal brase sammen, så storbyen snart vil blive begravet under vand.

    Krise-sammenhold
    Der er næppe nogen scene i "Earthquake", der kommer som en overraskelse. I den store krise står de stærke sammen og udviser både moral og karakter. Sådanne typer er Charlton Hestons Graff og George Kennedys Slade: Begge vil de redde menneskeliv med eget liv som indsats.

    Ubehjælpsomhed og effektfuldhed
    Filmen rummer lige dele ubehjælpsomhed og effektfuldhed: Dramaet har sine øjeblikke af nærved magisk apokalypse-stemning, men det er sandt at sige ikke i de scener, hvor datidens effekter er i fokus.

    Primitive miniaturer
    Masser af primitiv miniature-fotografering og paphuse, der rives midt over. Det er svært at blive grebet af i dag, men det er samtidig et hæderligt forsøg på visuelt at sende civilisationen i ruiner.

    Jordnære islæt
    Små sidehistorier med betændte intriger sørger for et jordnært islæt i det tektoniske mareridt – og så er John Williams på banen med et af sine tidlige soundtracks.



    Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024