Et blik er nok (1982)

    Butikstyven Jensen kigger med over skulderen, når de små og store hverdagstyverier finder sted. De forretningsdrivende skal holde et vågent øje!


    FRISK OG LETLØBENDE

    En række af de store varehuse og supermarkedskæder stod bag denne oplysningsfilm. Med Ove Sprogøes garvede butikstyv Jensen som kyndig guide, får vi et indblik i, hvor smarte butikstyve kan være. Igen og igen tordner Jensens parole til kameraet, og hermed de forretningsdrivende: "Husk – ét blik er nok!"


    Den vigtige øjenkontakt
    Hermed hentyder han til den vigtige øjenkontakt mellem ekspedienten og kunden (og den potentielle butikstyv). Med blot ét blik er katastrofen afværget, og butikstyven vil besinde sig eller finde andre græsgange.

    Med Sprogøe i Illum
    Vi er således bl.a. med Ove Sprogøe i Illum, hvor han mellem rækker af tøj og andre fristelser kigger indkøbstyvene over skulderen. Og enhver nok så nydelig kunde kan have berigelseshensigter, eller falde for en fristelse!

    Jensen på banen
    "Nu skal De selvfølgelig ikke se en butikstyv i enhver kunde" og "Husk: Et blik er nok, et vågent opmærksomt blik kan vende et tyveri til et salg." Igen og igen er Jensen på banen, og han ved, hvad han taler om – butikstyveri er jo hans egen profession.

    Stol ikke på de nydelige damer
    "Hold øje med de store frakker," er bare en af mange huskeregler. En sammenfoldet paraply kan også udmærket bruges som opbevaringssted, som vi får det demonstreret, da to tilsyneladende nydelige damer stjæler kosmetik.

    Frisk og letløbende
    Stilen er frisk og letløbende, og Sprogøe er veloplagt som den kyndige vejleder med den tordnende læresætning, der må have sat sig fast i øregangene på de forretningsdrivende, der så filmen i starten af 80’erne.

    Rytmisk fortællestil
    Det er let af blive fanget af Per B. Holsts rytmiske fortællestil, hvor de mange afarter af butikstyveri får farve og afvikles uden unødvendigt omsvøb. Her er heller ikke meget musik til at forplumre hovedbudskabet.



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1982, Danmark/KortDok, Dokumentar, 16 min.

    Dansk titel: Et blik er nok
    Instr: Per B. Holst Manus: Per B. Holst Foto: Jan Weincke Klip: Ann-Lis Lund
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation