Als wir träumten (2015)

    En gruppe unge venner i Leipizig oplever start-90'erne gennem stoffer, druk og gadekriminalitet.


    BENHÅRD DISTANCE

    Ungdommeligt stiliseret og stærkt indtagende tysk drama, der hylder en svunden østtysk tid i ufiltreret og ufarvet ærlighed.

    Livet leves
    En gruppe drenge vokser sig til teenagere og oplever Tysklands transformation i begyndelsen af 1990’erne på nærmeste hold. Med base i Leipzig leves livet på hårde stoffer, alkohol og hærværk. Biltyverier og hasarderet kørsel er en af hofretterne.

    Benhård distance
    Men det hårde liv har også en pris: Det er i forvejen ikke nemt at navigere i det ufærdige Tysklands hverdag, så den benhårde distance kan godt gå hen og blive et problem for de ellers sammentømrede unge mænd.

    En fælles passion
    En fælles passion er technomusikken, og drengene starter deres egen undergrunds-technoklub, der hurtigt bliver et hit blandt de unge. Men nynazistiske bøller truer hele tiden med at stikke en kæp i hjulet.

    Ualmindelig veloplagt
    Filmen er fra første scene ualmindelig veloplagt. Man mærker den gennemsyrende energi, der så at sige bærer filmoplevelsen på hænder og fødder i en herlig rus af ungdom, frihed og livsgejst.

    Forfriskende
    Her er instruktør Andreas Dresens håndtering af det populære romanforlæg meget forfriskende. Stilen er uforudsigelig, staldkåd og farvestrålende med masser af finurlige indspark på både billed- og lydsiden.

    Velovervejet lydside
    Netop lydsiden er præget af det velovervejede. Dresen lader ikke de hårde basrytmer styre sin film, men serverer få og velafmålte knytnæveslag lige i ansigtet: Musikken bliver aldrig dikterende, men fungerer perfekt, når den pludselig er der - hvad enten den er en del af handlingen eller regulært stemningstapet.

    Sprøde kapitler
    De sprøde kapitelinddelinger med festlige typografier sætter dagsordenen for denne helt igennem forførende filmoplevelse, der formår at fastholde sit imponerende høje tempo, samtidig med at det gennemgående alvorlige tema får lov at ånde hele vejen i mål.



    Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2015, Tyskland, Drama, Romantik, Teenagere, 117 min.

    Dansk titel: As We Were Dreaming
    Instr: Andreas Dresen Prod: Peter Rommel Manus: Wolfgang Kohlhaase Baseret på: roman af Clemens Meyer Foto: Michael Hammon Klip: Jörg Hauschild
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering