Horizonti (2018)

    En skilsmisse sender en midaldrende mand ud i en krise, og fred og idyl på landet kan ikke få tankerne væk fra sorgen.


    MEDITATIV URO

    Med en nærmest meditativ tilgang til skilsmissens uro lykkes det her den kvindelige georgiske instruktør Tinatin Kajrishvili at sætte det indre menneskelige drama flot i scene. "Horizonti" er historien om et par sidst i 30'erne. De har to børn, men pludselig begærer kvinden Ana skilsmisse.

     

    Ud over kanten

    Det bringer manden Giorigi ud over kanten, og i et forsøg på at finde sig selv ender han langt ude på landet. Under primitive forhold, men under kærlig behandling af venner, kæmper han mod vinterkulden - og sig selv - for at komme op til overfladen igen.

     

    Selvforstærkende uro

    Men han har endog yderst svært ved at komme ud af uroen. Den er selvforstærkende, selvom naturen omkring ham udstråler dén stoiske ro, han har brug for. Flere gange tændes håbet tydeligt i ham - især da (eks)konen kommer og besøger ham. Er der en udstrakt hånd til, at det alligevel kan komme til at fungere mellem dem?

     

    Fuldkommen på hvilepuls

    "Horizonti" er en film fuldkommen på hvilepuls - rent narrativt. Uroen kommer indefra - fra Giorgis forpinte tanker - og kontrasten er et begavet og markant virkemiddel i Tinatin Kajrishvili egen historie og iscenesættelse.

     

    Mægtige bjerge

    Billederne af den georgiske natur, hvor de mægtige bjerge troner frostudviskede i baggrunden, er filmens helt store hovedrolleindehaver og en vigtig brik i kontrasternes spil, der rammer op- og nedturene så flot ind.

     

    Raffineret spil

    Men også i særlig grad Giorgi Bochorishvili i rollen som den mentalt forslåede byder på meget raffineret spil - uden nogen tendenser i retning af hverken det teatralske eller stemningsmæssigt overspillede.

     

    Ægthed og nerve

    En helt central brik i "Horizonti"s autentiske udstråling er desuden det totale fravær af musik (på nær i alt ca. ét enkelt minut!). Naturens egne lyde i udkants-Georgien står for ægtheden og nerven og bakker den meditative uro op til perfektion.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, Georgien, Sverige, Drama, 105 min.

    Dansk titel: Horizon
    Instr: Tinatin Kajrishvili Prod: Tinatin Kajrishvili, Lasha Khalvashi Manus: Tinatin Kajrishvili Foto: Irakli Akhalkatsi Klip: Irakli Akhalkatsi Mus: George Khalvashi
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation