Beau travail (1999)

  En tidligere officer i fremmedlegionen ser tilbage på den stolte tid i trøjen. Men der var også en ødelæggende jalousi i luften.


  MEDITATIVE TILBAGEBLIK

  Instruktør Claire Denis overbeviser endnu engang udi den lidt prekære kunstart "flot stilstand", som det også var tilfældet med debutfilmen Chocolat (1988). Og igen er det tilbageblikkets æstetik, der dyrkes. Med alt hvad det indebærer af narrative kattelemme- og klapfælder.

   

  Lykkelig militærtid

  Den tidligere officer i fremmedlegionen, Denis Lavants Galoup, ser tilbage på sin lykkelige militærtid i Afrika. Her var der orden, kæft, trit og retning. Men også en spirende jalousi, som blev svær at styre og til sidst steg Galoup til hovedet.

   

  En meditation

  Denis' fortællestil lægger absolut ikke op til det egentligt spændingskurve-formstøbte, hvorfor en handlingsgengivelse i virkeligheden er vanskelig. Først og fremmest er "Beau travail" en meditation i lyd og billeder, der grænser til det lyrisk fragmentariske.

   

  Den løse tråd

  Billederne kan være hypnotiserende smukke, men kun når framingen tillader det. Vekselvirkningerne mellem nær- og totalbilleder skaber tiltrængt dynamik, men der er alt for lidt fascinationskraft i den løse tråd, der kan kaldes grundfortællingen, til at drive "Beau travail" ud over det blot basalt filmisk tilfredsstillende.

   

  Spring-gymnastisk lydside

  Lydsiden er spring-gymnastisk og sætter i for høj grad dagsordenen. Filmen ville have vundet meget ved et totalt fravalg af underlægningsmusik og et mindre stemningsstyrende lyddesign: Den afrikanske udørks egne lyde får i få korte sekvenser lov at stå alene, og her fornemmer man tydeligt "Beau travails" potentiale.

   

  Fatalistiske virkemidler

  De fatalistiske virkemidler former en uheldig boble om de grundlæggende fascinerende begivenheder i de både sarte og særegne tilbageblik, og Denis' elegante dyrkelse af soldater-kroppen bliver mere statuarisk villet end reelt elegant.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1999, Frankrig, Krigsdrama, 92 min.

  Dansk titel: Beau travail
  Instr: Claire Denis Prod: Patrick Grandperret Manus: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau Baseret på: historie af Herman Melville Foto: Agnès Godard Klip: Nelly Quettier Mus: Charles Henri de Pierrefeu; Eran Zur
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Reader Jury of the "Berliner Zeitung" - Special Mention