Clueless (1995)

    Teenagedatteren af en velhavende sagfører er vant til at få sin vilje. Men til gengæld har hun meget svært ved at finde kærligheden.


    90'ER-HYGGE

    Ikke nogen helt igennem ueffen amerikansk standard-komedie: "Clueless" er frisk, frejdig og fræk fredags-underholdning, men det er også en genrefilm stort set helt efter bogen og tilmed lidt stiv i betrækket.

     

    Får, hvad hun peger på

    Teenageren Cher går i gymnasiet og lykkes gang på gang med at forhandle sig til bedre karakterer, blot ved at tale for sin syge moster. Som datter af en travl alene-karrierefar har Cher ikke svært ved at få, hvad hun peger på. Men det skal vise sig vanskeligt også at få succes i kærlighedslivet.

     

    Glimt i øjet

    "Clueless" har i Amy Heckerlings manuskript og iscenesættelse en pæn portion glimt i øjet, primært formidlet gennem velvillige unge skuespillere. Alicia Silverstone har rigtigt herlige øjeblikke i rollen som Cher, men der er noget over-iscenesat ved replikkerne.

     

    Farvestrålende

    Det afføder en mærkværdigt teatralsk replikudveksling mellem de sprøde unge mennesker, som de forsøger at begå sig i gymnasielivet. I helheden overstråles denne svaghed dog i vid udstrækning af filmens farvestrålende energi.

     

    Kæk underlægningsmusik

    Der er masser af kæk underlægningsmusik, suppleret af tidstypiske popmelodier. I øvrigt er det herligt at betragte alle de fine1995-gadgets, såsom enorme mobiltelefoner og helt tidlige interaktive computer-hjælpemidler.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1995, USA, Komedie, Romantik, Teenagere, 97 min.

    Dansk titel: Clueless
    Instr: Amy Heckerling Prod: Robert Lawrence, Scott Rudin Manus: Amy Heckerling Foto: Bill Pope Klip: Debra Chiate Mus: David Kitay