Gerald's Game (2016)

    En kvinde lænket til en solid seng efter en mislykket sexleg langt ude på bøhlandet er overladt til sig selv, da hendes mand får et hjerteslag.


    ULTIMATIV KLAUSTROFOBI

    Tematisk beslægtede film:

    Gerald's Game (2016)

    Till Death (2021)

     

    På mange måder vellykket Stephen King-filmatisering, hvis største kvaliteter er, at den er meget tro mod romanforlægget, og at den er stort set fritaget for underlægningsmusik. Læg dertil en smertefuldt nervebetændt præstation af Carla Gugino, og du har en Netflix-film over middel.

     

    Håndjernsfantasier

    Ægteparret Jessie og Gerald er kørt ud til et idyllisk og øde beliggende sommerhus for at pleje parforholdet i en travl hverdag. Hvad Jessie ikke har indset er, at Gerald har liderlige planer om at udleve sin håndjernsfantasi - og det kommer til at ende mere end grueligt galt.

     

    Gode råd er dyre

    Jessie siger hurtigt fra - hun kan ikke lide Geralds sexleg - men det er for sent. Inden hun ser sig om, ligger Gerald død ovenpå hende, han har fået et fatalt hjertetilfælde. Nu er gode råd dyre, og gode dyr rådne. En omstrejfende schæferhund har fundet vej ind i huset og begynder at æde af Gerald.

     

    Ingen kan høre dig skrige

    Hvad gør Jessie nu? Ingen kan høre hende skrige, og hun er overladt helt og aldeles til sig selv og egen snarrådighed, hvis hun vil gøre sig håb om at overleve og komme ud af dobbeltsengen.

     

    Ærlig tone

    Filmen åbner meget intenst og slår den fine og ærlige tone an fra start. Gyset kommer indefra i Stephen Kings hårrejsende historie, og det har instruktør og manuskriptforfatter Mike Flanagan heldigvis den fulde forståelse for.

     

    Underspillet lyddesign

    Lyddesignet er underspillet med fokus på enkelte klange, og musikken er fraværende med meget stor effekt. Men hvor gysene på lydsiden og i Guginos fremragende hovedrollepræstation er meget nedtonede, bliver de mange hallucinerende snakke og oplevelser hurtigt lidt for anmassende.

     

    Dehydreret helvede

    Jessie ser og hører syner i sit dehydrerede helvede, og det vækker bl.a. Gerald til live i evindelige og misogyne diskussioner. Hen imod slutningen går der for alvor horror i filmen, og der er virkelig hårrejsende gys, hvor svage sjæle med fordel kan slå sanserne fra.



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, USA, Gyser, Thriller, 103 min.

    Dansk titel: Geralds farlige leg
    Instr: Mike Flanagan Prod: Trevor Macy Manus: Mike Flanagan, Jeff Howard Baseret på: roman af Stephen King Foto: Michael Fimognari Klip: Mike Flanagan Mus: The Newton Brothers