Breezy (1973)

    En rodløs ung kvinde fascineres af en mand, og de to finder sammen trods en stor aldersforskel.


    EN UNGDOMSBRISE

    Clint Eastwoods tredje film som instruktør er samtidig den første, hvor han ikke selv spiller med. Hvis man da lige ser bort fra, at han har en cameo på kajen.


    Vellykket kærlighedsdrama
    "Breezy" er et ganske vellykket kærlighedsdrama. Eastwood slipper godt af sted med iscenesættelsen af Jo Heims historie om kærlighed, der ikke kender nogen alder.

    Lægger ikke fingre imellem
    Breezy er en meget ung og tilsvarende billedskøn kvinde, der ikke lægger fingre imellem, når hun omgås nye og tilfældige mennesker. Hendes facon er pågående og irriterende.

    En sårbar kvinde
    Den direkte facon gør hende også sårbar, og hun er tæt på at havne i noget rigtig skidt, da hun tomler i Californien. Heldigvis slipper hun ud af kniben, blot for at blive fascineret af den betydeligt ældre Frank Harmon, der tilfældigvis bor i nabolaget.

    Et vanskeligt forhold
    Og Frank lader sig ikke afskrække af Breezy, selvom hun nærmest invaderer hans hjem. Men til at begynde med ligger det bestemt ikke i kortene, at de to skal blive kærester.

    Næserynker
    Frank kunne nærmest have været Breezys bedstefar, og der skal blive rynket meget på næsen, når de to viser sig sammen, og det står klart, at de ligger i ske i deres fritid.

    Ærlig tone
    Eastwood etablerer en ærlig tone, der behændigt undviger både løftede pegefingre og etiske slagsider. Hermed står filmen stærkt og troværdigt i sit portræt af det umage par.

    Billedet i fokus
    Medvirkende årsag til filmens gennemslagskraft er ligeledes den meget diminutive brug af filmmusik. Billedet er i fokus, både af den smukke Breezy og hendes nobelt aldrende kæreste, men også af Californien som kulisse.

    Glider af på overfladen
    Det ærgrer, at kærlighedshistorien ikke helt safter nok. Der er masser af gode intentioner, men der bliver aldrig vist tænder, og hele filmoplevelsen glider pænt af på overfladen.

    En forbløffet omfavnelse
    William Holden er ellers stilfuldendt i form, da han forbløffet omfavner sin genfundne rolle som førsteelsker. Og Kay Lenz havde her sin stærke gennembrudsrolle - siden har karrieren ikke budt på det helt store.

    Bagatelliseret film
    "Breezy" gik ikke helt under radaren og blev nomineret til tre Golden Globes. Men det er utvivlsomt Clint Eastwoods mest bagatelliserede film. Mange fans undrede sig såre og havde ringe forståelse for Eastwoods ønske om at instruere en film, der brød med hans allerede fasttømrede image.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1973, USA, Drama, Romantik, 106 min.

    Dansk titel: Hun hed Breezy
    Instr: Clint Eastwood Prod: Robert Daley Manus: Jo Heims Foto: Frank Stanley Klip: Ferris Webster Mus: Michel Legrand
    Priser
    • GG-N - Bedste lovende nye stjerne (Lenz)
    • GG-N - Bedste musik
    • GG-N - Bedste sang ("Breezy´s Song")