The Bostonians (1984)

    En ung femme fatale kæmper en ihærdig kamp for ligestillingen, mens en ældre kvinde ser til med sultne øjne.


    ENSFORMIG KVINDEKAMP

    Dette dobbelt Oscar®-nominerede og urklassisk britiske James Ivory-drama byder primært på flotte kostumer og delikat scenografi.

    Kvindekamp
    Det er historien om sen-attenhundredetallets kvindekamp, med andre ord ligestillingskampen i sin spæde ungdom. Til at kæfte op og slå om sig med undertrykte selvfølgeligheder ses den unge yndighed Verena (Madeleine Potter).

    I meget kort, lesbisk snor
    Hun ligger under for den ældre lesbiske "manager" Olive Chancellor (Vanessa Redgrave). Men Verena kan ikke selv indse, at hun bliver holdt i meget kort stor af den utroligt bitre og misundelige Olive.

    En sand beundrer
    Den konsekvente kamp for ligestilling behøver ikke nødvendigvis at betyde, at Verena ikke kan være sammen med et menneske af modsat køn. Derfor begynder hun at flirte lidt med den elegante Basil Ransom (Christopher Reeve) - en mand, der beundrer hende, dog mest for hendes ydre.

    Bitter gammeljomfru
    Det bliver også en slags mission for ham at befri hende fra den bitre gammeljomfru. Så mens Olive gør alt, hvad hun kan for at undgå, at Verena kommer i kontakt med mænd, så følger Basil hende til dørs med ufine modtræk.

    Løsrivelsesproces
    I bund og grund er "The Bostonians" en lidt alternativ beskrivelse af en løsrivelsesproces. Den unge kvinde skal løsrive sig fra den ældre og dominerende, lesbiske kvinde.

    Kører i ring
    Filmen er velspillet og teknisk flot, men i længden kører historien i temmelig høj grad i ring og bliver ensformig og forudsigelig. Det er det samme tema om og om igen. Kvinderne i front bliver i denne kontekst efterhånden lettere ironisk og komisk skildret.

    Trættende i længden
    Olive er bevidst forfærdeliggjort og som sådan forbilledligt portrætteret af Oscar®- og Golden Globe-nominerede Vanessa Redgrave, men også Madeleine Potters Verena forekommer "fimset" og umoden - trættende i længden.

    Smukke oaser
    Der opstår smukke oaser af "P.S. Krøyer'sk" skønhed, når kvinder i hvide kjoler boltrer sig på stranden - flot indfanget af Walter Lassalys kameralinse. Richard Robbins' musik er lovligt sødladen, men har ingen kvælende virkning.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1984, Storbritannien, Romantik, Drama, Homoseksuelt tema, 111 min.

    Dansk titel: Kvinderne fra Boston
    Instr: James Ivory Prod: Ismail Merchant Manus: Ruth Prawer Jhabvala Baseret på: roman af Henry James Foto: Walter Lassaly Klip: Katherine Wenning, Mark Potter Mus: Richard Robbins
    Priser
    • AAN - Bedste skuespillerinde (Redgrave)
    • AAN - Bedste kostumedesign
    • GG-N - Bedste skuespillerinde (Redgrave)