Die Hard (1988)

    I et forsøg på fredsommeligt at afhente sin kone i et højhus, havner betjent McClane som ene lovhåndhæver i et hæsblæsende inferno af skydegale terrorister.


    EFFEKTIVT HÅRDKOGT

    Sammenhængende film:
    Die Hard (1988)
    Die Hard 2 – Die Harder (1990)
    Die Hard – With a Vengeance (1995)
    Live Free or Die Hard (2007)
    A Good Day to Die Hard (2013)

    Den selvstændigt arbejdende politimand John McClane (Bruce Willis) ankommer tilfældigvis til The Nakatomi Building, hvor hans kone, (som han naturligvis er i krise med), arbejder som sekretær, samtidig med at en gruppe udenlandske terrorister besætter bygningen for at få adgang til $640 millioner via edb-systemet.

    Alene mod skurkene
    McClane tager nu kampen op, helt alene, mod skurkene, og i særlig grad deres koldblodige leder Hans Gruber (Alan Rickman). Der er lagt op til uudslukkelig action i en herligt komprimeret stil, hvor den eneste udvej er via usandsynlighederne.

    Effektivt hårdkogt
    "Die Hard" er effektiv i al sin hårdkogte action og spænding, hvor et non-stop-opgør på liv og død drøner af sted i perfekte kulisser. Bruce Willis er veloplagt og passer på mange måder rigtig godt i denne rolle. Selv de åndssvage vittigheder falder – i ly af genren – på et tørt sted.

    Rigelig action
    Action og spænding er der i hvert fald rigelig af, godt assisteret af en sublim surround sound med Michael Kamens stemningsskabende musik som taktfast baggrund. Klichéerne er til at tage og føle på, særligt personificeret i den fuldstændig usandsynligt dumme FBI-agent, der giver sine smarte ordrer på sin smarte over-bare-røv-måde.

    En klassiker
    Filmen er med god grund blevet en klassiker i sin genre og er på mange måder banebrydende. Den velfungerende kombination af hæsblæsende action og livgivende humor fungerer særligt godt i "Die Hard"-filmene, og i denne første film udgør Alan Rickman en særdeles funklende skurk.



    Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, USA, Action, Thriller, Krimi, 125 min.

    Dansk titel: Over mit lig
    Instr: John McTiernan Prod: Lawrence Gordon, Joel Silver Manus: Jeb Stuart, Steven E. De Souza Foto: Jan De Bont Klip: Frank J. Urioste, John F. Link Mus: Michael Kamen
    Priser
    • AAN - Bedste klipning
    • AAN - Bedste lyd
    • AAN - Bedste lydeffektsklipning
    • AAN - Bedste visuelle effekter