Tess (1979)

  En billedskøn landpige forføres med katastrofale følger.


  VISUELT MESTERSTYKKE

  Roman Polanskis "Tess" er en visuelt meget delikat film, der både i stil, historie og skuespil fænger lige indtil sidste halve time: Slutningen er én stor udvattende skuffelse.

  Tess Durbeyfield er den uhyre billedskønne datter af det fattige bondepar, John og Rosemary Durbeyfield. En dag stoppes John af en slægtsforsker, der fortæller ham, at Durbeyfield i virkeligheden er slægtninge til den fornemme familien d'Uberville.

  Forført og udnyttet
  Derfor sendes Tess til d'Urbervilles gods for at søge arbejde under påskud af at være slægtning. Hun ansættes som hønsepige. Allerede fra begyndelsen jages hun af kvindebedåreren, Alec D'Uberville, der ikke har andet i hovedet end at forføre Tess. Tess undgår ham i de første uger, men så går det galt, og hun bliver gravid. Hun stikker af med sit barn, der dog inden længe dør.

  Herefter følger vi hendes færd videre ud i den store verden. Hun havner på en hyggelig gård som malkepige, hvor den blonde unge mand, Angel Clare, er alle pigernes største drøm.

  Et vanskeligt forhold
  Han falder straks for Tess' intellekt og ynde, og de forelsker sig og bliver snart gift. Men da Tess fortæller sin mand om sit lille uheld fra fortiden, bliver han tavs, afvisende og tarvelig, og deres veje skilles.

  Tess havner igen i armene på Alec d'Uberville, der nu holder på hende som sin kone. Hun er lukket inde og afviser Angel, da han kommer for at tilgive og redde hende.

  Dvælende & vedkommende
  Filmen er smuk, dvælende og vedkommende, og man nyder de mesterligt komponerede indstillinger i den delikate fotografering. Skuespillet er dejligt følt, ægte og oprigtigt, troværdigt og virtuost.

  Nastassja Kinski er vidunderlig som den unge, besværede Tess, Leigh Lawson forbilledlig som den temmelig klamme dario-type, Alec d'Uberville, og Peter Firth glimrende som den over-filosoferende Angel Clare.

  Sorg & glæde
  "Tess" er et typisk britisk kærlighedsdrama, hvor sorg og glæde ligger og lurer som et uundgåeligt hovedelement i historien. Man ved, at ulykken vil bryde ud og forgrene sig ud i alle sidehistorier på ét eller andet tidspunkt.

  Det sker på en naturlig og medrivende måde de første par gange, men da den største ulykke rammer Tess i filmens slutning, rammer det tilskueren med en mærkeligt uvedkommende og forudsigelig kejtethed.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1979, Storbritannien, Frankrig, Drama, Romantik, 186 min.

  Dansk titel: Tess
  Instr: Roman Polanski Prod: Claude Berri Manus: Roman Polanski, Gerard Brach, John Brownjohn Foto: Geoffrey Unsworth Klip: Alastair McIntyre, Tom Priestley Mus: Philippe Sarde
  Priser
  • AAN - Bedste Film
  • AAN - Bedste Instruktør
  • AA - Bedste Fotografering
  • AAN - Bedste Musik
  • AA - Bedste Scenografi
  • AA - Bedste Kostumedesign