What's Eating Gilbert Grape? (1993)

    En broget familie på landet forsøger at få tilværelsen til at hænge nogenlunde sammen.


    EN BROGET FAMILIE

    Den svenske instruktør Lasse Hallström slog igennem med Mitt liv som hund (1985), men det var med filmen "What’s Eating Gilbert Grape?", at han slog sit navn fast i Hollywood. Filmen er spækket med unge skuespilstalenter, og den var helt klart med til at forme Leonardo DiCaprios karriere.

    Nærmest eventyragtigt
    Filmen er et nærmest eventyragtigt drama om den meget brogede familie, Grape, der bor i et øde beliggende hus. Faderen i huset er død for længe siden, og det er nu den unge Gilbert, der er manden i huset og skal se efter sin lillebror, Arnie, der er helt kulret og formodentlig hjerneskadet.

    Men Arnie er ikke den eneste, der skal passes i Grapes hus. Sammen med sine to søstre passer og plejer Gilbert sin enormt fede mor (diameteren er velsagtens to meter), der altid sidder foran tv'et med en skål chips og en plade chokolade.

    Huset truer hele tiden med at styrte sammen under den enorme vægt, og det er Gilberts opgave i smug at få gulvet afstivet.

    Frustrerende forhold
    Det er ikke nemme vilkår. Gilbert flover sig over sin familie og i særlig grad over sin mor, så han har svært ved at binde sig til en kæreste. I stedet har han et forhold kørende til en frustreret husmor.

    Men en dag må han alligevel bøje sig for den yndige pige, Becky, der camperer i udkanten af byen sammen med sin bedstemor. De opbygger et varmt venskab, men på lånt tid, og Gilbert skal også hele tiden holde øje med sin lillebror, der løber væk, bare han kigger den anden vej et øjeblik.

    Ulden & sørgmodig humor
    Det er en historie om evnen til at holde sammen på en meget uligevægtig familie og samtidig formå at holde humøret oppe. Lasse Hallstöm beskriver disse besværligheder med en lidt ulden form for humor, der for det meste ligger meget tæt op af det sørgmodige.

    Krævende lillebror
    Temaet gentages om og om igen: Den dominerende og krævende lillebror får megen opmærksomhed, men måske ikke nok. Og hvis skyld er dét? Og den stakkels tykke mor? Og Gilbert Grape, han er da opofrende og god, men hvor længe kan han blive ved med at være det?

    Meget fint skuespil
    Skuespillet er glimrende med DiCaprios præstation som nøgle. En varm præstation af Johnny Depp, mens den normalt sart generte Juliette Lewis udfylder en atypisk frigjort, naturlig pigerolle med stor udstråling. Den tykke mor spilles dybt troværdigt af Darlene Cates.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1993, USA, Drama, Teenagere, 117 min.

    Dansk titel: Hva' så Gilbert Grape?
    Instr: Lasse Hallström Prod: Meir Teper, Bertil Ohlsson, David Matalon Manus: Peter Hedges Baseret på: roman af Peter Hedges Foto: Sven Nykvist Klip: Andrew Mondshein Mus: Alan Parker, Björn Isfalt
    Priser
    • AAN - Bedste Birolle Skuespiller (DiCaprio)
    • GG-N - Bedste Birolle Skuespiller (DiCaprio)