Secretary (2002)

  En lidt kejtet ung kvinde får job som sekretær hos en mystisk advokat. De er begge interesserede i hinanden..


  EN SÆR LILLE PERLE

  Steven Shainbergs filmatisering af Mary Gaitskills novelle er en anderledes og forfriskende oplevelse, hvor historien på alle måder er pudsig og betagende og smitter positivt af på de dygtige skuespillere.

  Man kan kalde "The Secretary" en anti-mainstreamfilm: Shainbergs ambitioner rækker langt videre end kedelig standard, og filmens udstråling er i mange henseender unik. Stærkest lyser skuespillet og den ultimative synergi mellem James Spader og Maggie Gyllenhaal.

  En kejtet pige
  Gyllenhaal spiller den temmelig kejtede pige Lee Holloway, der i en relativ høj alder stadig bor hjemme hos mor og ikke har noget arbejde. Hun oser af indebrændt energi og får noget af den ud ved at skære i sig selv.

  En dag beslutter hun at søge stillingen som sekretær hos en advokat (Spader). Fra første øjekast slår blikkene de to imellem gnister, men advokaten er bestemt ikke noget helt almindeligt menneske. Så der er lagt op til et alternativt "kærlighedsforhold" i bred forstand.

  Tabubelagt begær
  Filmen beskæftiger sig med tabubelagt begær, men den humoristiske og satiriske tilgang afdramatiserer de "sorte lyster" og giver historien en interessant drejning i stedet for tronende højtidelighed og bekymrede undertoner.

  Dette er i høj grad med til at gøre filmen vedkommende. På trods af satiren og den heraf naturligt medfølgende distance skaber manuskriptet langt mere troværdige udviklinger i historien, end en alvorlig tilgang nogensinde ville kunne have gjort.

  På antydningens plan
  Det meste forbliver på antydningens plan, men meget af energien kommer til udtryk i James Spaders og Maggie Gyllenhaals fintfølte skuespil.

  Teknisk er "The Secretary" fredsommelig og udramatisk: instruktøren benytter sig ikke af heftige virkemidler men har også her bevidst valgt at underspille, så filmen som hele bliver et inspirerende billede på antydningens kunst.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2002, USA, Romantik, Komedie, Drama, Erotik, 97 min.

  Dansk titel: Secretary
  Instr: Steven Shainberg Prod: Andrew Fierberg, Amy Hobby, Steven Shainberg Manus: Erin Cressida Wilson Baseret på: novelle af Mary Gaitskill Foto: Steven Fierberg Klip: Pam Wise Mus: Angelo Badalamenti
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Gyllenhaal)
  • SUNDANCE - Special Jury Prize
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering