Vera Drake (2004)

  Den hjælpsomme og næstekærlige Vera hjælper i al hemmelighed unge kvinder til at abortere. Men en dag bliver det opdaget.


  STÆRKT SPILLET DRAMA

  Mike Leigh serverer som udsøgt filmskaber dramatiske film appetitligt anrettet, og "Vera Drake" er ingen undtagelse.

  Filmen hører til blandt Leighs visuelt mest blankpudsede, og den knivskarpe æstetik virker som en tilpas distancerende effekt til de fattige og jævne personer. Først og fremmest er "Vera Drake" dog skuespillernes film og endnu et godt eksempel på Leighs solide personinstruktion.

  Hjertelig altmuligkone
  Vera Drake (Imelda Staunton) er i 1950'ernes London hjertelig altmuligkone og gift mor til to. Hjerteligheden og næstekærligheden smitter alle, og Vera er en meget elsket kvinde, ikke mindst i det fattige hjem.

  Men Veras næstekærlighed har igennem mere end 20 år kørt i et overgear, der skal komme til at koste idyllen i det lille hjem. Vera har, ganske vist uden beregning, hjulpet unge gravide kvinder til at abortere.

  Da det en dag er tæt på at gruelig galt, havner Vera i politiets kløer og er nødt til at gennemgå en opslidende retssag.

  Retfærdighed og næstekærlighed
  Filmen er rørende mest i kraft af den håbløse situation og det store spørgsmål om retfærdighed. Skuespillerne bidrager til den markante følelse af sammenhold og næstekærlighed, som er så kendetegnende for hele filmen.

  Både den fredelige første halvdel af filmen, der fører os ind i Vera Drakes store hjerte og filmens mere dramatiske anden halvdel er fortalt i omhyggelige scener og ikke overdynget med sovset filmmusik. De frustrerede mennesker og deres ansigter interesserer Leigh meget, og han har disponeret fuldstændig rigtigt ved at udelukke alle fristende virkemidler.

  Virkemidlet er skuespillet
  Leighs virkemiddel er netop skuespillerne og hans pragtfulde kamera, der giver filmen en identitet og et udtryk, man husker længe.

  Hele det retslige spil i filmen er en æstetisk nydelse af de sjældne.

  Vera Drakes psykisk udviklingshæmmede datter, Ethel, spilles overbevisende af Alex Kelly, ligesom hendes kæreste Reg (Eddie Marsan) er pragtfuld. Imelda Staunton spiller stærkt i den store hovedrolle og får prisværdigt modspil fra Richard Graham, Daniel Mays og mange andre.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2004, Storbritannien, Frankrig, Drama, Krimi, 120 min.

  Dansk titel: Vera Drakes hemmelighed
  Instr: Mike Leigh Prod: Simon Channing-Williams Manus: Mike Leigh Foto: Dick Pope Klip: Jim Clark Mus: Andrew Dickson
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Staunton)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • BD-N - Bedste ikke-amerikanske film
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Staunton)
  • RB-N - Bedste ikke-amerikanske film