The Education of Little Tree (1997)

  En hvid forældreløs dreng vokser op hos sine indianske bedsteforældre i bjergene.


  HJERTELIGT SØDLADENT

  Engang imellem må man give sig hen til det sødladne og erkende, at i de rigtige kulisser, med den rigtige iscenesættelse - og primært tiltænkt et infantilt publikum - kan det faktisk forekomme ganske overbevisende.
   

  Forældreløst bjergbarn

  Den 8-årige Little Tree har mistet både sin mor og far og rejser i 1930’erne op i bjergene for at bo hos sin hvide bedstefar (James Cromwell), der i mødet med indianske bedstemor (Tantoo Cardinal) ’konverterede’ til den indianske levestil. Sådan skal Little Tree også vokse op.
   

  Tvinges på kostskole

  Myndighederne får snart øjnene op for den lille dreng, og han tvinges på en streng kostskole, som absolut ikke kan godtage indiansk frisind og livsvisdom. Det bliver straffet, og drengen er efterhånden knust og har kun et ønske: at vende tilbage til sine bedsteforældre.

  Smuk naturkulisse
  Filmen vinder meget på sin smukke kulisse, der er fotograferet i den rette naturelskende ånd, ledsaget af brusende violiner, vilde dyr og varmt sollys. Således kan begivenhederne udfolde sig i disse trygge, dejlige og billedskønne rammer - og det er dejligt at kunne konstatere, at filmens indholdsmæssige substans i det store og hele står mål med skønheden i ’naturligheden’.

  Tiltænkt et yngre publikum
  Tærsklen for vammelbræk er rykket en pæn bid i og med, at filmen ganske tydeligt er tiltænkt et yngre publikum. Derfor ser man gerne gennem fingre med let forstærkede stimulus-response-reaktioner hos børn og voksne og filtrerer nemt den tæppebankende kausale histories klichéer til den egentlige essens: historien om en drengs vej til voksendommen.
   

  Pænt skuespil

  Skuespillerne gør også deres arbejde rigtig pænt. Ingen svipsere imellem, og særligt kan man ikke stå for den unge Joseph Ashton, der naturligt og hjerteskærende lever sig aldeles ind i rollen som Little Tree.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  1997, Canada, Drama, Børn på film, 111 min.

  Dansk titel: The Education of Little Tree
  Instr: Richard Friedenberg Prod: Jake Eberts Manus: Richard Friedenberg Baseret på: roman af Forrest Carter Foto: Anastas N. Michos Klip: Jere Huggins, Wayne Wahrman Mus: Mark Isham