Borat (2006)

  En tv-reporter fra Kasakhstan rejser til USA for at blive klogere på Guds eget land og forhåbentlig bringe gode kulturelle ideer med hjem.


  GENIAL LAVKOMIK

  Tematisk beslægtede film:
  Borat (2006)
  Zohan (2008)

  Fuld titel: Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan. En sjælden barsk komedie, der fuldstændig uden hensyn til køn, etnicitet, religion og seksualitet tager den groveste pis på rigtig mange sagesløse temaer.

   

  Lavkomisk
  Det er genialt. Det er lavkomisk. Det er hensynsløst, og det er ind imellem så hylemorsomt, at man græder af grin. Kasakhstaneren Borat vil til U.S. og A., som han kalder det, for at lave et indslag til sin hjemlige tv-station om kulturen i Guds eget land. Sammen med en lavstammet og voldsomt overvægtig producer rejser han til det store land mod vest og opfører sig fra første færd så pinligt, at det næsten ikke er til at holde ud.

  Kønsorganer og numsehuller
  De enkelte jokes skal filmen selv have lov at præsentere, blot skal det her fremhæves, at langt de fleste morsomheder opstår ud af en ekstrem overdrivelse af kulturelle forskelle, i sirlig kombination med en stor forkærlighed for "de nedre regioner"- dvs. kønsorganer og numsehuller.
   

  Politisk komplet ukorrekt

  Det er så lavkomisk og politisk komplet ukorrekt, at man næsten ikke fatter, at satiren har så frie grænser, men hvor er det dog livsbekræftende. Oftest skal komik helt derud, hvor den bliver pinligt nærgående og detaljeret, før den rigtigt river i lattermuskulaturen.

  Genialt gennemtænkt
  "Borat" trækker i de rigtige tråde og rummer en lang perlerække af genialt gennemtænkte situationer, der både overrasker og forfører, så tårerne flyder. Filmen benytter sig underfundigt af en slags meta-dokumentarisk stil, hvor Borat og hans kameramand selv filmer pinlighederne, selvom Borat vist aldrig opdager, at det han foretager sig, er pinligt.
   

  Vild ironi

  Blandt de emner, som filmen tager sig kærligt af, på en særdeles politisk ukorrekt måde og med den vildest tænkelige ironi, er: fattigdom, overklasse, prostitution, kvinder som sexsymbol, bøsser og sorte. Bon appetit!  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2006, USA, Komedie, Farce, 84 min.

  Dansk titel: Borat
  Instr: Larry Charles Prod: Sacha Baron Cohen, Jay Roach Manus: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer Foto: Luke Geissbuhler, Anthony Hardwick Klip: Craig Alpert, Peter Teschner, James Thomas Mus: Erran Baron Cohen
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG - Bedste skuespiller (Cohen)
  • GG-N - Bedste film