Hvor er far? (1948)

    En dag kommer "en uventet baby" ind fra højre, og der opstår en langt række søforklaringer. For hvis er barnet egentlig, og hvem skal tage sig af det?


    SMILENDE FREMDRIFT

    "Palladium-filmen HVOR ER FAR? er et fikst og morsomt lystspil med en overraskende handling og et væld af lattervækkende og muntre situationer. De vil more Dem dejligt fra første til sidste scene!"

    Frisk og komprimeret
    Sådan lød det i filmprogrammet til Charles Tharnæs’ efterkrigs-bittersøde folkekomedie, der med sine kun godt fem kvarters spilletid er en frisk og komprimeret filmoplevelse uden meget overflødighed.

    Opfindsomhed og finesse
    Manuskriptet er båret af en fin opfindsomhed og finesse, der giver skuespillerne lov til at spille lidt ud over deres sædvanlige varemærker, og det former en række herlige præstationer, særligt i de bærende roller.

    Sans for de små fornøjelser
    Johannes Meyers Fabrikant Juehl, der i forening med Ib Schønbergs kompagnon Møller er indehaver af barnevognsfabrikken "Fortuna", er en mand med sans for livets mange små fornøjelser.

    På vaklende fødder
    Til trods for at firmaets fundament efterhånden står på vaklende fødder, nægter han sig ikke et stort privatforbrug, og Møller har mest lyst til at sælge sin andel i firmaet. Men hans venskabelige følelser for Juehl holder ham alligevel knyttet til firmaet, og den unge fuldmægtig, Preben Mahrts Victor Petersen, mener at firmaet nu må gennemgå en foryngelseskur.

    En uventet baby
    Da der pludselig en dag kommer "en uventet baby" ind som centrum i hele denne virak, opstår der en langt række søforklaringer. For hvis er barnet egentlig, og hvem skal tage sig af det?

    Mere farce end finesse
    Hele dette baby-halløj er ikke filmens stærkeste side. Her bliver der for meget farce og for lidt finesse. Langt mere letløbende, og samtidig ikke uden dybde, er de enkelte personkarakteristikker udenom "Hvor er far-temaet".

    Glans og indlevelse
    Ib Schønberg er fuld af selvopgivende kærlighedslængsel og formidler det gode og traurige hjerte med fornem glans og indlevelse. Hans kurmageri er rettet mod den tilsvarende glødende Ellen Gottschalch, hvis bestemte og almoderlige bedstemortype Ingeborg ikke er helt uimodtagelig for kærlighed.

    Mavesur fabrikant
    Johannes Meyer er fin som den mavesure fabrikant, der bestemt ikke er venligt stemt overfor hverken uventede babyer eller dens potentielle forældre. Og fornyelser hilser han heller ikke velkommen, selvom Petersens justerbare barnevognshåndtag umiddelbart lyder som en rigtig god forretningsidé.

    Smilende fremdrift
    Der er en meget enkel og smilende fremdrift over Tharnæs’ iscenesættelse, og filmen afvikles med stor og stilren autoritet. Samtidens anmeldere var bestemt ikke glade for "Hvor er far?": "Dansk bundskraber", "Klægt bagværk", "Hvor er manuskripterne?", "Rodet, urimeligt manuskript" og "Fortvivlet trist Palladium-lystspil".



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1948, Danmark, Komedie, Børn på film, 78 min.

    Dansk titel: Hvor er far?
    Instr: Charles Tharnæs Manus: Emil Rode, Charles Tharnæs Foto: Einar Olsen Klip: Edith Schlüssel Mus: Emil Reesen